Udruženje multiple skleroze Kikinda: RONJENJE SA INVALIDITETOM JE MOGUĆE!

Udruženje multiple skleroze Kikinda: RONJENJE SA INVALIDITETOM JE MOGUĆE!

Ronjenje je društveni sport i omogućava osobama sa invaliditetom da ravnopravno učestvuju u sportu sa osobama većinske populacije, ostvare komunikaciju i smanje osećaj izolacije. Kao ljudi, mi smo izuzetno društvena bića, neka od najbolje pomoći koju možemo da ponudimo sebi i drugima je da podelimo svoja iskustva i osećanja.Imam sreće da živim u Kikindi, gradu dobrih ljudi, jedan od njih je kurs direktor, instruktor ronjenja i plivanja za osobe sa invaliditetom Stojan Bogosavljev, koji zajedno sa instruktorom Boškov Sinišom održava treninge za osobe sa invaliditetom. U našem ronilačkom klubu ORKA su ronile osobe sa kvadriplegijom, paraplegijom, amputacijom, epilepsijom, celebralnom paralizom, autizmom… i naravno multiplom sklerozom, dolaze nam osobe sa invaliditetom iz Bosne, Slovenije, Hrvatske, Rusije, Italije,Rumunije…

Uvek sam bila hiperaktivna i druželjubiva, bolest me je sputavala sve dok nisam otkrila ronjenje. Pored rehabilitacije tj. pokretanja svih mišića, ronjenje mi predstavlja avanturu, inkluziju, ravnopravnost, dostojanstvo, motivisanost, izdržljivost, osnažuje me da isprobam nove stvari za koje sam bila ubeđena da su uz multiplu sklerozu nemoguće, jednostavno rečeno ronjenje je vratilo moje staro „JA“.

Počela sam 2017. godine rekreaktivno da ronim i plivam zbog aktivacije mišića i potpore kičme, sada sam toliko zavolela ovaj divan sport da želim da dam svoj doprinos i pomognem što većem broju osoba sa invaliditetom (OSI). Polažem za sertifikovanog ronioca (Open Water Diver). Sledeći korak je polaganje za naprednog ronioca (Advanced Open Water Diver) kako bi jednog dana postala asistent instruktora za ronjenje i plivanje osoba sa invaliditetom (Handicapped Scuba Association), kako sam i sama osoba sa invaliditetom imam želju da podelim svoje iskustvo u vodi i motivišem druge OSI da se bave sportom koji im daje slobodu pokreta koji na suvom nisu mogući i samim tim poboljšaju svoje psiho-fizičko stanje. Sloboda pokreta koju osećam dok ronim je neprocenjiva, teret života sa MS-om prestaje pod vodom!

Brankica Miškov